درس یازدهم: کانال و دامنه معاملاتی (Channels and Trading Range)
خوش آمدید به درس یازدهم از دوره آموزشی معاملهگری پرایس اکشن، تدوینشده توسط استاد برجسته، البروکس. این دوره ارزشمند که با تلاش و دقت مجموعه ایران سیفپل ترجمه و تهیه شده، فرصتی بینظیر برای ارتقای مهارتهای شما در بازارهای مالی فراهم میکند. ایران سیفپل، بهعنوان تنها نماینده رسمی و انحصاری کیفپولهای سختافزاری سیفپل در ایران، نهتنها با محصولاتی مانند کیفپول سختافزاری SafePal S1 یکی از پرفروشترینهای این برند امنیت داراییهای دیجیتال شما را تضمین میکند، بلکه با ارائه محتوای آموزشی رایگان، شما را در مسیر تسلط بر دنیای معاملهگری همراهی میکند. برای بهرهمندی از این منابع و آشنایی بیشتر با ابزارهای حرفهای، به بخش آموزش سایت ایران سیفپل سر بزنید.
مفهوم کانال در پرایس اکشن
در این درس، به بررسی یکی از مفاهیم کلیدی بازار یعنی کانالها میپردازیم. هنگامی که بتوانیم حرکت شمعها را در چارت بین دو خط مشخص محدود کنیم، میگوییم بازار وارد یک کانال شده است. به بیان ساده، کانال حالتی است که بخشی از رفتار قیمتی بازار را در قالبی منظم و محصور بین دو خط تعریف میکنیم. این دو خط میتوانند بهصورت موازی ترسیم شوند یا به شکل همگرا (نزدیکشونده) و واگرا (دور شونده) ظاهر شوند، اما آنچه اهمیت دارد، نظم و محدودهای است که به حرکت قیمت میبخشند.
انواع کانال و ویژگیهای آن
کانالها میتوانند دو شکل اصلی داشته باشند:
کانال صعودی: نشانهای از روند افزایشی که در آن قیمتها بهتدریج رو به بالا حرکت میکنند.
کانال نزولی: نمایانگر روند کاهشی که کاهش تدریجی قیمتها را نشان میدهد.
با این حال، آنچه کانال را از یک روند معمولی متمایز میکند، ضعف نسبی آن است. برخلاف روندهای قدرتمند که با شکستهای قاطع همراهند، کانال یک روند ملایم و محدود به شمار میرود. به عبارتی، کانال مانند جریانی آرام است که قدرت لازم برای خروج ناگهانی از محدوده خود را ندارد و بیشتر نشاندهنده ثبات یا تردید در بازار است. این ویژگی باعث میشود درک کانالها برای معاملهگرانی که به دنبال شناسایی نقاط ورود و خروج دقیق هستند، حیاتی باشد.
چرا این درس مهم است؟
شناخت کانالها و رفتار بازار در این محدودهها، به شما کمک میکند تا استراتژیهای معاملاتی خود را با دقت بیشتری تنظیم کنید. این دانش، همراه با ابزارهای امنیتی مانند کیفپول سختافزاری SafePal S1 و SafePal S1 Pro که توسط ایران سیفپل عرضه میشوند، میتواند پایهای محکم برای موفقیت شما در بازارهای مالی باشد. در درسهای بعدی، این مفاهیم را عمیقتر بررسی خواهیم کرد، اما پیشنهاد میکنیم برای تسلط کامل، درسهای پیشین را نیز مرور کنید.
- پرایس اکشن چیست؟
- ستاپ من
- معامله بر اساس برنامه
- خصوصیات اخلاقی تریدرهای موفق
- نکاتی برای معاملهگر تازهوارد
- چرخههای بازار
- فشار خرید و فروش
- روند بازار
- ستاپ و سیگنال الگوهای شمعی
- پولبک و شمارش کندلها
به محض اینکه یک خط روی چارت دیدید فرض کنید که کانال داریم و می توانید یک خط دیگر هم رسم کنید. می توانید خط دیگر را در اینجا رسم کنید و یا در این بالا رسم کنید. پس حتی اگر خط دوم هم خیلی واضح نبود به محض اینکه خط اول را دیدید
بدانید که بازار در یک کانال است.
در اینجا یک خط روند میبینید پس بازار ممکن است درون کانال باشد بعد بالا را نگاه میکنید و میگویید خط دوم کجاست؟!
در این پایینه؟ یا از این بالا میگذره؟ اگر این بالا باشد که انگار دارد واگرا می شود و به نظر درست نمی آید.
بازار همیشه در کانال است پس همیشه باید به دنبال هر خط ممکن بگردید و قبول کنید که ممکن است این خط طرف دیگر کانال باشد.
در اینجا این واضح ترین خط برای سقف کانال است، خطوط کاملا موازی نیستند خط بالایی شیب کمتری دارد و تا حدودی واگرا شده اند. اما بهتر است که فرض کنیم این خط بالایی پرایس اکشن را در درون خود جای میدهد پس این یک کانال است مگر اینکه خلاف آن ثابت شود.
در اینجا می بینید که بازار بالا آمده و دوباره به این خط بالایی برخورد کرده است پس به نظر می رسد که این خط سقف کانال است.
اگر در هر دو طرف شکست نادرست شکل بگیرد و بازار دوباره به درون کانال برگردد آنگاه می توانیم از نقاط شکست استفاده کنیم و کانال جدیدی رسم کنیم، شیب کانال ها به مرور کم میشود و کانال عریض میشود یعنی خطوط از هم جدا میشوند و در نهایت کانال به دامنه معاملاتی تبدیل می شود.
در اینجا اولین کانال صعودی را داریم که سقف این کانال شکسته شده است و به محض اینکه میبینیم در حال برگشت است یک خط دیگر رسم می کنیم. در اینجا بازار از خط اول بالاتر رفته است و بعد برگشته است پس در اینجا هم یک خط دیگر رسم میکنیم من این خط را تا اینجا ادامه ندادم اما در اینجا این خط را شکسته ایم پس حالا باید یک خط دیگر رسم کنید. همانطور که می بینید شیب این خطوط در حال کم شدن است (یعنی کانال در حال از دست دادن مومنتوم است و شیب آن در حال کم شدن است تا اینکه به دامنه معاملاتی تبدیل می شود).
وقتی بازار به سقف یا کف کانال برسد آنگاه فرصت مناسبی برای معامله است.
یعنی بازار یا میتواند سطح را بشکند و وارد مرحله شکست یا روند شود و یا اینکه میتواند برگردد. در هر دو حالت میتوانید معاملاتی را پیدا کنید که بازده آنها بیشتر از ریسک است، پس در نزدیکی سقف و کفِ کانال میتوانید معاملات خوبی انجام بدهید. ساده ترین راه این است که به دنبال برگشت باشید و در برگشت وارد بشوید و بعد منتظر بمانید که بازار به طرف دیگر کانال برسد.
به خاطر داشته باشید که بازار در یک سیکل تمام نشدنی است
بازاری که در روند است دو حالت دارد: یا در مرحله کانال است و یا در مرحله شکست است بعد از این مرحله وارد دامنه معاملاتی میشود و بعد دوباره از دامنه معاملاتی خارج میشود و ممکن است به هر جهتی برود پس دوباره وارد روند می شویم.
سیکل بازار (یعنی اینکه اول مرحله شکست را داریم و بعد کانال شکل می گیرد سپس این کانال به دامنه ی معاملاتی تبدیل می شود)، یعنی کانال مرحله انتقالی بین یک روند قوی (اسپایک) و دامنه معاملاتی است.
اکثر کانال های صعودی را باید به عنوان پرچم نزولی در نظر بگیریم. چون اکثر کانال های صعودی در جهت با این شکسته میشود و عملکرد آنها دقیقاً همانند پرچم نزولی است. پس هر وقت یک کانال صعودی دیدید، حتی اگر بخشی از یک روند صعودی قوی بود، (باید همیشه آن را به عنوان پرچم نزولی در نظر بگیرید)، یعنی باید انتظار داشته باشید که در جهت نزولی شکسته شود. ممکن است اول در جهت صعودی شکسته بشود اما نهایتاً در جهت نزولی شکسته می شود.
کانال نزولی که به سمت پایین میرود (چه بخشی از روند باشد و یا خیر)، در هر صورت باید آن را به عنوان پرچم صعودی در نظر بگیریم چون اکثر آنها به سمت بالا شکسته می شود و عملکرد آنها همانند پرچم صعودی است.
در اینجا یک روند صعودی قوی داریم و کانال هم نسبتاً قوی و باریک است و پولبک ها خیلی بزرگ نیستند اما یک کانال است و صعودی هم هست که عملکرد آن همانند پرچم نزولی است، یعنی باید به دنبال شکست در جهت پایین باشیم و همینطور که داره اصلاحی میشه به سمت پایین شکسته شده، پس حتی یک کانال قوی هم همانند پرچم نزولی عمل میکند و باید به دنبال شکست در جهت نزولی باشیم.
در اینجا همان روند صعودی را داریم که شمع ها فشرده شده اند تا بتوانیم ببینیم که بعدا چه اتفاقی خواهد افتاد. حتی یک روند صعودی قوی مثل این یعنی (اگر یک کانال صعودی پرشیب دارید باید فرض کنید که عملکرد پرچم نزولی را دارد). همانطور که می بینیم اصلاحی شده و در نهایت کف پرچم نزولی را شکسته است سپس روند به حرکت خود ادامه داده است معمولاً بعد از کانال دامنه معاملاتی شکل میگیرد و بعد از اینکه دامنه معاملاتی شکل میگیرد، می گویید خب این بخشی از دامنه معاملاتی بود، پس در اینجا یک دامنه معاملاتی داریم که تمام صفحه را گرفته است. این دامنه معاملاتی حدوداً از اینجا شروع شده است هر چند در اینجا بازار حرکت صعودی داشته است و بخشی از روند صعودی بوده است اما در درون یک کانال بوده و کانال هم در نهایت بخشی از یک دامنه معاملاتی می شود.
در اینجا کانال نزولی داریم که یکسان است، یک کانال نزولی نسبتاً قوی داریم پس باید فرض کنید در جهت صعودی شکسته خواهد شد یعنی مانند پرچم صعودی عمل میکند و در اینجا هم یک شکست صعودی قوی داریم، پس در نهایت بعد از کانال دامنه معاملاتی شکل گرفته است. اگر این خطوط را از روی چارت بردارم می توانید کل این ناحیه را به عنوان دامنه معاملاتی ببینید پس کانال به دامنه معاملاتی ختم شده است. (یعنی این کانال بخشی از یک روند نزولی است اما از این نقطه به بعد بخشی از دامنه معاملاتی شده است).
پس سیکل بازار این است که کانال به دامنه معاملاتی تبدیل میشود و دامنه معاملاتی هم به روند تبدیل می شود.
برای شروع روند، اسپایک یا شکست صورت میگیرد و وقتی پولبک شکل می گیرد در هر دو طرف معامله انجام میشود و سپس وارد کانال میشوید. حال در مورد تبدیل کانال صعودی به دامنه معاملاتی صحبت میکنم. در روند صعودی هستیم و خریداران معامله خود را برای سوئینگ نگه داشته اند (یعنی انتظار دارند که بازار بالاتر برود وقتی وارد کانال میشویم خریداران همچنان انتظار دارند که بازار بالاتر برود). آنها معمولاً برای سوئینگ معامله میکنند یعنی منتظر یک تغییر بزرگ هستند. وقتی کانال به اندازه ۱۰، ۲۰ یا ۳۰ شمع ادامه می یابد خریداران نگران می شوند که ممکن است چیز زیادی از روند باقی نمانده باشد و سعی می کنند سود خود را زودتر بگیرند پس شروع به خرید و اسکلپ میکنند یعنی در پولبکهای کوچک میخرند و بالا که رفت، میفروشند و یکدفعه شمعهای زیادی با سایه بالایی شکل میگیرد و بعد پرایس اکشن اصلاحی شکل می گیرد. فروشندگان فکر میکنند اگر بفروشند شاید سود آور باشد اولش سعی میکنند برای اسکلپ بفروشند. پس در یک حرکت نزولی کوچک می فروشند و بعد می خرند که سود کنند و خریداران هم در جهت نزول اسکلپ می کنند پس یک حرکت صعودی دیگر داریم در نهایت یک الگوی سقف شکل میگیرد مثل برگشت روند ماژور. و بعد خریداران در پولبک نمی خرند و فروشندگان هم برای سوئینگ نگه می دارند (پس در چنین حالتی میتوانیم برگشت روند داشته باشیم).
اما خریداران موضع خود را از سوینگ این به اسکلپ تغییر می دهند و در اینجاست که از کانال صعودی به دامنه معاملاتی منتقل می شویم.
در اینجا مثالی داریم، اینجا یک اسپایک صعودی داریم و بعد کانال داریم، در درون کانال هم اسپایک داریم ،یکی اینجا و یکی هم در اینجا. جایی به بعد خریداران به این فکر می افتند که چیز زیادی از روند باقی نمانده است و شروع به سود گیری می کنند. پس به جای اینکه برای سوئینگ در اینجا یا در اینجا نگه دارند در سقف جدید میفروشند و بعد حرکت نزولی شکل میگیرد. وقتی فروشندگان می بیند که خریداران در حال سود کردن هستند آنگاه فروشندگان هم میخواهند بفروشند که اسکلپ کنند. از یک جایی به بعد فروشندگان تمایل دارند برای سوئینگ نگه دارند و به همین دلیل در اینجا یک شکست نزولی داریم، (پس در ابتدا خریداران در مرحله شروع روند در حال سوئینگ کردن هستند). هرچه کانال پیش میرود تمایل خریداران برای سوئینگ کم میشود و سود پوزیشن های قبلی را می خواهند و در پوزیشن جدید هم اسکلپ میکنند تا سود بیشتری به دست بیاورند که این حالت به یک پولبک عمیق تر، سوئینگ وسیع تر و اصلاح بیشتر منجر میشود. سپس فروشندگان هم وارد میشوند که ممکن است در اینجا بفروشند و در قیمت بالاتر هم بیشتر می فروشند. سپس فروشندگان قوی تر و خریداران ضعیف تر می شوند که نتیجه آن دامنه معاملاتی است عکس این حالت هم درست است یعنی نحوه انتقال کانال نزولی به دامنه معاملاتی هم به این صورت است.
کانال نزول بخشی از روند نزولی است.
روند نزولی هم با یک اسپایک نزولی شروع میشود و بعد پولبک داریم و وارد کانال میشویم. بعد از چندین شمع مثلاً در ۱۰، ۲۰، ۳۰ یا ۴۰ شمع فروشندگان به این فکر می افتند که شاید سود زیادی برای فروش باقی نمانده باشد؛ پس شروع میکنند سود مربوط به سوئینگ را میگیرند و پوزیشن جدید آنها بیشتر برای اسکلپ است. هر وقت که بازار به پایین میرود فروشندگان میخرند یعنی سوینگ و اسکلپ خود را می خرند و این باعث می شود که شمعها با سایه پایینی شکل بگیرد سپس بازار اصلاحی میشود. وقتی خریداران سودگیری فروشندگان را میبینند آنها هم سود بالقوه را میبینند و در کف جدید میخرند که اسکلپ کنند. از یک جایی به بعد اگر الگوی برگشتی ببینیم مثل پرچم نهایی آنگاه خریداران پوزیشن خود را برای سوئینگ نگه می دارند و فروشندگان در افزایش بعدی به دنبال فروش نخواهند بود.
در اینجا یک مثال داریم یک روند نزولی داریم که در درون آن یک اسپایک داریم. در اینجا یک اسپایک کوچک داریم و بعد یک اسپایک بزرگتر و بعد یک اسپایک دیگر در کانال ضعیفتر داریم. ممکن است بگویید که این (گام نزولی) که روند را شکسته است یک طرف جدید شکل داده است که برگشت روند یا گوه کف را داریم. در هر صورت این جا یک حرکت نزولی قوی داریم میبینیم که شمع ها سایه پایینی دارند، در اینجا و اینجا هم شمع های برگشتی قوی داریم. (این یعنی فروشندگان در کف جدید در حال کسب سود هستند و فروشندگانی که در این سوئینگ نزولی فروختند در حال کسب سود هستند و فروشندگانی که در اینجا فروخته اند نیز درحال سودگیری از اسکلپ هستند). فروشندگان در حال سودگیری هستند و خریداران این افزایش ها را می بینند و می گویند که اگر بخرم می تواند اسکلپ بکنم وقتی گوه کف یا برگشت روند ماژور را می بینند آنگاه به این فکر می افتند که برای سوئینگ بخرند. در اینجا خریداران بیشتر تمایل دارند نگه دارند و هرچه بازار بالا میرود به پوزیشن خود اضافه کنند و فروشندگان هم دیگر نمیفروشند، چون متوجه شده اند که خریداران قدرت بازار را در دست گرفته اند. (پس شکست داریم و در نهایت برگشت روند ماژور را داریم که دارای کف بالاتر است). سپس کانال به یک دامنه معاملاتی بزرگ تبدیل میشوند اما برگشت روند ماژور منجرشده به حرکت صعودی. بعد از آن دو حرکت بزرگ صعودی شکل گرفته است که بزرگ هستند و خریداران میتوانند سوئینگ نکنند و سودآور بشوند.
به ندرت پیش می آید که یک کانال صعودی داشته باشیم که در جهت بالا شکسته شده باشد و ادامه هم پیدا کرده باشد که اگر شما خریده باشید سود کنید همچنین به ندرت پیش میآید که یک کانال نزولی در جهت پایین شکسته شود و روند نزولی ادامه یابد که فروشندگان سود کنند.
در اینجا یک مثال داریم این چارت ماهانه اسپایدر است یک روند صعودی قوی داریم که وارد کانال شده است. در اینجا به جای اینکه کانال در جهت پایین شکسته شود و دامنه معاملاتی شکل بگیرد میبینیم که شکست صعودی داریم که بعدش برای یک سال ادامه پیدا کرده است پس در این کانال صعودی یک شکست صعودی موفق شکل گرفته است و روند هم قوی تر شده و شیب آن زیاد شده است.
اگر شکست کانال در جهت روند باشد معمولاً در طی پنج شمع از بین میرود. پس اگر یک کانال صعودی دارید که در جهت بالا شکسته شده، آنگاه این شکست صعودی معمولاً در طی چند شمع (مثلاً 5 شمع) تمام می شود و بازار به سمت کانال برمیگردد و در جهت دیگر کانال به حرکت خود ادامه می دهد. وقتی کانال در جهت روند شکسته میشود معمولاً این شروع فرآیند تبدیل به دامنه معاملاتی است شکست کانال صعودی در جهت بالا معمولاً به نتیجه نمیرسد و بازار بر میگردد و شکست کانال نزولی در جهت پایین هم معمولاً به سمت بالا بر میگردد و کانال بخشی از دامنه معاملاتی می شود پس شکست صعودی در کانال صعودی به سمت پایین بر میگردد و شکسته نزولی در کانال نزولی هم به سمت بالا و می گردد که هر دو تلاشی ناکام برای ادامه روند بودهاند و اگر در هنگام برگشت یک سیگنال بار خوب ببینید میتوانید در جهت برگشت معامله کنید که در جهت مخالف کانال حرکت کند.
در این مثال یک کانال صعودی داریم بازار سعی کرده سقف کانال را بشکند اما در سقف کانال یک سایه شکل گرفته است و همان طور که به خاطر دارید سایه نشانه شکست ناکام سپس بازار به درون کانال برمیگردد، حرکت طولانی نیست که بفروشیم اما بازار تا کف کانال آمده است و بعد اصلاحی شده. شکست صعودی به نتیجه نمی رسد آن را حداقل هدف یک تیک پایین تر از کف کانال است که در اینجا به آن رسیده ایم سپس بازار به دامنه معاملاتی تبدیل می شود که در اینجا اتفاق افتاده است.
در اینجا مثال دیگری داریم خط روندی که بر روی کانال رسم شده نزولی است و بازار کف این خط را شکسته است، سایه داریم که نشانه شکست ناکام است.
در اینجا اینساید بار صعودی داریم که ستاپ خرید است در این جا هم برگشت روند ماژور را داریم که دارای کف بالاتر است و در نهایت بالا رفته و به سقف کانال رسیده است (حداقل هدفم یک تیک بالاتر از سقف کانال است). گاهی اوقات یک شکست خیلی قوی میبینید مثل اینجا که می تواند به یک روند جدید منجر بشود این خط روند در ابتدا به نظر نمیرسید که بتواند پرایس اکشن را در خود جای دهد خط روند پایینی واضح است اما خط روند بالایی خیلی واضح نبود، اما این خط تنها خط موجود برای معامله گران هست و بعد دیدیم که به سقف کانال تبدیل شده است بازار تا این خط افزایش یافته و بعد آن را به سمت بالا شکسته است به خاطر داشته باشید که کانال نزولی معمولاً یک پرچم صعودی است یعنی معمولاً شکست در جهت بالا رخ می دهد. در اینجا خطوط کانال موازی نیستند؛ (اکثر اوقات خطوط موازی نیستند)، خط پایینی واضح هست و به محض اینکه یکی از خطوط را تشخیص دادید فرض کنید که بازار در کانال است یک راهی وجود دارد که خط دیگر کانال را رسم کنیم که پرایس اکشن را در خود جای دهد و این بهترین مکان برای خط بالایی کانال است.
کانال می تواند خیلی کوچک باشد حتی به اندازه چند شمع یا میتواند خیلی بزرگ باشد و تمام شمع های روی چارت را در خود جای دهد همچنین کانال میتواند عریض باشد و سوئینگ های زیادی در درون آن قرار گیرد یعنی شمع های زیادی در درون کانال بالا و پایین می شوند که شبیه به دامنه معاملاتی است.
کانال می تواند خیلی باریک و پرشیب باشد یعنی تقریباً عمودی باشد و شبیه به شکست باشد.
کانال ها می توانند افقی باشند دامنه معاملاتی همان کانال است به خاطر داشته باشید که هر قسمت از چارت را که بتوانیم بین دو خط قرار بدهیم و در واقع در کانال قرار دارد این دو خط موازی باشند، چه نباشند کانال ها می توانند اریب باشند، تمام روند ها یا نزولی هستند و یا صعودی اند، پس اریب هستند گوه هم اریب است خطوط می توانند واگرا شوند مثل مثلث باز شونده همچنین خطوط میتوانند همگرا شوند مثل مثلث و گوه گروه یک نوع مثلث است که شیب آن یا صعودی است یا نزولی. بازار همیشه در کانال های بسیار قرار دارد ممکن است شما آنها را نبینید خیلی از کانال ها را می توان با بررسی سایر تیم فریمها دید کانال صعودی در یک تایم فریم ممکن است بخشی از کانال نزولی در یک تایم فریم دیگر باشد.
هر روند یا در مرحله اسپایک (شکست) است و یا در مرحله کانال است منظور از اسپایک شکست معاملات یک طرفه است که در آن پولبک نداریم و بعد از آن وارد مرحله کانال میشویم که معامله دو طرفه میشوند و پولبک هم داریم گاهی اوقات هم به جای پولبکها همپوشانی دارند (یعنی کانال میکرو داریم کانال میکرو را در جلسه دیگری بررسی خواهیم کرد).
حداقل شرایط برای داشتن پولبک چیست؟
در روند صعودی اگر کف شمع حاضر از کف شمع قبلی پایینتر بود (آنگاه شمع حاضر یک پولبک است ممکن است فقط همین یک پولبک باشد) و یا (ممکن است شروع یک پولبک بزرگ باشد که تا چند شمع ادامه یابد.) در روند نزولی که بازار به سمت پایین حرکت می کند. اگر سقف شمع حاضر از سقف شمع قبلی بالاتر برود آنگاه پولبک داریم.
برای توضیح اسپک و شکست به قسمت مربوطه بروید اسپایک و شکست دو کلمه هم معنی هستند و می توان آن ها را به جای هم به کار برد که به معنی یک روند خیلی قوی است.
هر شمع روند یک اسپایک است یک روند کوچک هم اسپایک است اکثر اوقات بعد از اسپایک بازار اصلاحی میزند و بخشی از دامنه معاملاتی میشود اما اگر اسپایک قوی داشته باشیم و محل قرارگیری آن هم مناسب باشد آنگاه میتواند به یک روند منجر شود یعنی آیا الان در این شرایط منطقی است که در انتظار روند باشیم؟
کانال ها وقتی بعد از شکست پولبک شکل می گیرد بدین معنی است که (معاملات دو طرفه است مثلاً یک شکست صعودی داریم و به محض اینکه پولبک میزند یعنی معاملات دو طرفه است)، این یعنی اینکه مرحله اثبات در حال اتمام است و در حال ورود به مرحله کانال هستیم سپس کانال شروع می شود و بعد به دامنه معاملاتی منتهی می شود. پولبک می تواند به کوچکی یک شمع باشد (مثل حالتی که یک روند خیلی قوی داریم) و یا (می تواند به اندازه چند شمع باشد و اگر پول بک های زیادی را شامل بشود آن را به روند ضعیف تر است) و ممکن است در ابتدای دامنه معاملاتی باشیم.
وقتی پولبک شکل بگیرد ممکن است بعدش کانال داشته باشیم یا ممکن است دامنه معاملاتی داشته باشیم و یا ممکن است یک اسپایک دیگر داشته باشیم مثلا می توانیم یک اسپایک صعودی داشته و بعدش یک پولبک شکل بگیرد و بعد دوباره یک اسپایک صعودی شکل بگیرد یا میتوانیم اسپایک صعودی داشته باشیم بعدش پولبک شکل بگیرد و بعدش یک کانال شکل بگیرد.
حداقل شرایط برای داشتن کانال صعودی چیست؟
باید مجموعهای از سقف و کف های بالاتر شکل بگیرد حداقل شرایط برای داشتن کانال نزولی این است که مجموعهای از سقف و کف های پایین تر شکل بگیرد همانطور که گفتم گاهی اوقات شناسایی یک کانال بسیار دشوار است. مبتدی ها به سختی می توانند کانال را ببیند و مخصوصاً زمانی که خطوط کانال واضح و موازی نیستند اما به خاطر داشته باشید که باز آن همیشه در کانال است و به محض اینکه یک خط روند در بالا یا پایین دیدید بدانید که بازار در کانال است هر چند خط روند در جهت مخالف را نمی بینید.
کانال ها می توانند خیلی باریک و عمودی باشند؛ یعنی می توانم قدرت یک اسپایک را داشته باشند و همانند اسپایک عمل کنند همچنین میتوانند خیلی عریض باشند و سوئینگ های بزرگی را در خود جای دهند و نسبتاً افقی باشند (یعنی شبیه به دامنه معاملاتی عمل کنند). هر دو، نوع از روند هستند اما یک کانال هرچقدر عمودی و یا ضعیف باشد همچنان در مقایسه با اسپایک یک روند ضعیف خواهد بود.
پس هر نوع کانالی در مقایسه با مرحله شکست یک روند ضعیف محسوب میشود. کانال میتواند شیب زیادی داشته باشد و باریک باشد و خطوط نزدیک به هم باشند و پوابک های کوچکی هم داشته باشد و می تواند همانند اسپایک عمل کند. در چنین حالت معمولا در تایم فریم بالاتر اسپایک داریم و وقتی یک کانال با چنان قدرتی داریم فقط باید در جهت روند معامله کنیم هر چند در چنین حالتی معاملات دو طرفه است.
همچنین کانال ها می توانند سوئینگ های زیادی را در خود جای دهند (یعنی ضعیف هستند مثل الگوی گوه و پله).
خطوط می توانند از هم دور باشند. کانال می توانند افقی هم باشند که در چنین حالتی مثل دامنه معاملاتی عمل می کند، پس باید آن را همانند دامنه معاملاتی معامله کنید، یعنی در هر دو جهت معامله کنیم. وقتی کانال باریک است و پولبک ها خیلی کوچک هستند، (آنگاه بازار شدیداً یک طرفه است) و کانال میکرو یک نمونه از این حالت است. مثلاً در یک کانال میکرو صعودی شمع ها همپوشانی دارند اما هیچ شمعی پایین تر از کف شمع قبلی قرار نمی گیرد پس این یک کانال خیلی قوی است، اما همچنان یک کانال است و قدرت اسپایک یا شکست را ندارد.
یک کانال باریک قویترین نوع کانال است که بیشتر شبیه به شکست است تا دامنه معاملاتی و در تایم فرم بالاتر یک اسپایک است پس وقتی یک کانال خیلی قوی می بینیم فقط باید در جهت روند معامله کنیم.
برای مثال یک کانال صعودی باریک که پولبک ها خیلی کوچک هستند یعنی فروش کم است و فروشندگان برای مدت کوتاه و به صورت نامنظم قدرت را در دست دارند با این وجود در چنین کانالی معاملات همچنان دو طرفه است و به همین دلیل یک کانال داریم ونه یک اسپایک. چون در اسپایک پولبک نداریم (مثلاً اسپایک صعودی مستقیم بالا می رود اما کانال میره بالا و ممکن است به اندازه یک شمع پولبک بزند) و بعد دوباره بالا رود و دوباره به اندازه یک شمع پولبک بزند.
در اینجا چند مثال برای کانال صعودی باریک داریم: این کانال ها اسپایک نیستند چون در این شمع های کوچک پولبک زده است و در اینجا و اینجا دوجی داریم. در اینجا یک شمع نزولی داریم. چند تا شمع نزولی نیز اینجا هستند پس این مرحله اسپایک نیست. این کانال در تایم فریم بالاتر مثل ۱۵ یا ۶۰ دقیقهای ممکن است ۲ یا ۳ شمع صعودی یا یک شمع صعودی بزرگ از نوع روندی باشد. این یک چارت هفتگی است، در چارت ماهانه این احتمالاً یک دو یا سه شمع روندی صعودی خیلی قوی است که در حال شکست می باشد. در اینجا دوباره یک کانال باریک قوی داریم اما در اینجا چند تا پولبک داریم در اینجا یک پولبک داریم که در زیر کف شمع قبلی قرار گرفته است در این جا هم یک پولبک دیگر داریم. پس اینها کانال میکرو هستند. در اینجا ۱۱ شمع بدون پولبک داریم در اینجا ۱۲ شمع بدون پولبک داریم (پس یک کانال باریک است، اما من به آن کانال میکرو که پولبک ندارد میگویم). در اینجا یک کانال باریک داریم اما پولبک دارد پس قوی نیست.
این یک موقعیت اکستریم است در اینجا یک اسپایک صعودی قوی می بینیم و بازار در حال شکلگیری سقف و کف های بالاتری است، آیا این کانال قوی است یا ضعیف؟ اگر ضعیف باشد و سوئینگهای بزرگ داشته باشد آنگاه می توان در هر دو جهت آن را معامله کرد اما اگر قوی باشد و پولبک ها هم ضعیف باشند فقط باید به دنبال خرید باشید اهمیتی ندارد وقتی به آن نگاه می کنید و مطمئن نیستید که آیا به اندازه کافی ضعیف است که بتوانید در هر دو جهت معامله کنید. آنگاه در چنین حالتی فقط بخرید. به خاطر داشته باشید که کانال صعودی همان روند صعودی است و اگر نمی دانید که آیا برای فروش به اندازه کافی ضعیف است و یا خیر، پس در چنین حالتی نفروشید و فقط به دنبال خرید باشید. این بالا در حال شکلگیری یک دامنه معاملاتی است یک شمع سیگنال قوی داریم پس در اینجا به دنبال فروش برای اسکلپ کردن هستیم.
کانال صعودی می تواند ضعیف و یا قوی باشد در روند قوی معاملات دو طرف خیلی کم است و شبیه به اسپایک عمل می کند و باید فقط در جهت روند معامله کنیم، یعنی بخریم. در روند ضعیف معاملات دو طرفه زیاد است و شبیه به دامنه معاملاتی عمل میکند که این دامنه معاملاتی در حال حرکت به سمت بالا است. در چنین حالتی باید همانند دامنه معاملاتی معامله کنیم، یعنی در کف بخریم و در سقف بفروشیم و اسکلپ کنیم. وقتی کانال صعودی داریم و نمی توانید تصمیم بگیریم که آیا ضعیف است و یا قوی آنگاه فرض کنید که کانال قوی است و به دنبال خرید باشید.
در اینجا مثال از یک کانال صعودی قوی داریم پولبکها خیلی کوچک هستند و با فروختن سودی کسب نمی کنیم پس باید فقط به دنبال خرید باشیم، این طرف چارت روزانه اسپایدر را داریم که سوئینگ های بزرگی دارند و سقف ها و کف های بالاتری شکل داده است پس درون یک کانال صعودی عریض هستیم اما سوئینگ ها خیلی بزرگ هستند و شیب کانال هم کم است پس بیشتر شبیه یک دامنه معاملاتی است که کمی به بالا خم شده است. در چنین حالتی می توانید در هر دو جهت معامله کنید یعنی می توانید بخرید و بعد در سقف بفروشید.
در کانال صعودی ضعیف، صعودی بودن نشانه روند است و کانال نشانه وجود یک روند ضعیف در مقایسه با اسپایک است. وقت کانال ضعیف داریم یعنی کانال عریض با سوئینگ های بزرگ داریم از دو طرف اگر کانال باریک باشد فقط در جهت روند معامله کنید.
کانال صعودی ضعیف و یا کانال صعودی عریض چه ویژگی هایی دارند؟ شمع های هم پوشان داشته باشیم و حرکت بعد از کانال ضعیف باشد پس یک شمع صعودی داریم و بعدش یک شمع نزولی و یا دوجی داریم شمع های زیادی با سایه بالایی داشته باشیم (یعنی تا قیمت پایانی در حال فروش هستند)، شمع های زیادی با بدنه نزولی داشته باشیم همچنین پولبک داشته باشیم یعنی کف شمع پایین تر از کف شمع قبلی قرار بگیرد؛ ممکن است چند تا پولبک پشت سر هم داشته باشیم یا پولبک هایی به اندازه ۴ یا ۵ شمع پایین برود و سوئینگهای صعودی و نزولی بزرگ داشته باشیم که شبیه به یک دامنه معاملاتی است که به سمت بالا خم شده اند.
در اینجا مثال از کانال صعودی عریض در نفت خام داریم سقف ها و کف ها بالاتر شکل گرفته اند در اینجا می توانید در هر دو جهت معامله کنید.
کانال نزولی میتواند قوی و یا ضعیف باشد
وقتی قوی است معاملات دو طرفه خیلی کم است شبیه به شکست نزولی یا اسپایک نزولی عمل میکند در چنین حالت باید در جهت روند معامله کنیم یعنی باید بفروشیم. در کانال ضعیف، معاملات دو طرفه بیشتر است که مانند دامنه معاملاتی عمل می کند که به سمت پایین خم شده است و باید آن را همانند دامنه معاملاتی معامله کنیم یعنی (در کف بخریم و در سقف بفروشیم و اسکلپ بکنیم).
وقتی کانال خیلی عمودی و پرشیب است و پولبک های کوچکی دارد (آنگاه دو طرفه است) یعنی حرکات صعودی داریم اما به اندازه کافی بزرگ نیستند که بخواهیم بخریم پس وقتی به این شکل است، فقط در جهت روند معامله کنید یعنی فقط بفروشید. از طرف دیگر اگر کانال به این شکل باشد که سقف ها و کف های پایینتری شکل بگیرد پس روند نزولی است و مشخص است که اسپایک نزولی نداریم و کانال نزولی داریم و میتوانیم در هر دو جهت معامله کنیم یعنی در نزدیکی سقف بخریم و در نزدیکی کف بفروشیم.
وقتی نمی توانید تصمیم بگیرید که آیا کانال نزولی ضعیف است یا قوی آنگاه فرض کنید که قوی است و آن را مانند کانال نزولی قوی معامله کنید و فقط به دنبال فروش باشید در کانال نزولی باریک پولبک ها خیلی کوچک هستند و بازار عمودی و (یک طرفه است) یعنی خرید خیلی کم است و خریداران برای مدت کوتاهی و به صورت نامنظم در قدرت هستند یعنی خریدار آن فقط در این حد در بازار هستند که کانال از اسپایک متمایز شود.
در اینجا یک مثال داریم در اینجا یک اسپایک نزولی قوی داریم این اسپایک است، اما یک کانال نزولی هم هست. ممکن است بگویید کل این حرکت نزولی یک کانال است اما خیلی قوی می باشد و وقتی بازار به این شکل است اصلاً به خرید فکر نمی کنیم پس اسپایک داریم و بعدش کانال شکل گرفته است. (این کانال خیلی باریک است و وقتی کانال به این صورت باشد من به دنبال خرید نخواهم بود).
این چارت روزانه نفت خام است، در درون این کانال یک اسپایک داریم و بعد یک کانال کوچک داریم پس یک الگو در درون یک الگوی دیگر شکل گرفته است.
اگر درس یازدهم دوره البروکس و بحث کانالها و دامنههای معاملاتی براتون جذاب بوده، یه پیشنهاد هیجانانگیز داریم که یادگیریتون رو کاملتر میکنه! همونطور که البروکس بهمون یاد میده با دقت حرکات بازار رو تحلیل کنیم و بهترین نقاط ورود و خروج رو پیدا کنیم، یه معاملهگر حرفهای باید به فکر امنیت سودهایی که به دست میاره هم باشه. مقاله فوقالعاده "چرا و چه کیف پول سختافزاری بخریم؟" در سایت ایران سیفپل (اینجا کلیک کنید) دقیقاً همینجاست که به کارتون میاد. این مقاله با زبانی روان توضیح میده که چرا برای محافظت از داراییهای دیجیتالتون (مثل سودهایی که از معاملاتتون توی کانالهای قیمتی به دست میآرید) به یه کیف پول سختافزاری مثل سیفپل نیاز دارید.
میپرسه: چه برندی برای ما ایرانیها با توجه به تحریمها و نیازهامون بهتره سیفپل، لجر یا ترزور؟ اگه دستگاه خراب بشه یا گم بشه، داراییتون چی میشه؟ و چطور میتونید با خیال راحت سرمایهتون رو بازیابی کنید؟
این مقاله مثل یه درس تکمیلی برای دوره البروکسه؛ همونطور که توی پرایس اکشن یاد میگیرید ریسک بازار رو مدیریت کنید، اینجا یاد میگیرید چطور ریسک از دست دادن داراییتون رو به صفر برسونید.
حتماً مطالعهش کنید تا با یه استراتژی امن، موفقیتتون رو توی دنیای معاملهگری تثبیت کنید!
این همان اسلاید قبلی است که در اینجا خطوط کانال رسم شده است همان طور که گفتیم هر وقت که بتوانیم خطوطی را در بالا و پایین پرایس اکشن رسم کنیم آنگاه کانال داریم پس این یک کانال باریک است، یکی هم در اینجا داریم که کانال خیلی باریکی است.
در کانال نزولی ضعیف نزولی بودن نشانه وجود روند است و کانال نشانه وجود یک روند ضعیف در مقایسه با اسپایک است هرچه کانال ضعیف تر باشد امکان معامله در هر دو جهت بیشتر است وقتی کانال ضعیف داریم یعنی کانال عریض با سوئینگ های بزرگ داریم پس دو طرفه است اگر کانال قوی و باریک باشد و پولک های کوچکی داشته باشد آن را فقط در جهت روند معامله کنید پس وقتی کانال نزولی است فقط به دنبال فروش باشید.
کانال نزولی ضعیف چه ویژگی هایی دارد؟
- شمع های همپوشان زیادی داشته باشد
- حرکت بعد از کانال ضعیف باشد پس یک شمع نزولی از نوع روندی داریم و شاید یک یا دو شمع صعودی باشد
- شمع های زیادی با سایه های پایینی داشته باشیم یعنی تا قیمت پایانی در حال خرید هستند
- شمعهای صعودی زیاد داشته باشیم
- پولبک های زیاد با سوئیچ های بزرگ داشته باشیم
- کل کانال شبیه به یک دامنه معاملاتی باشد که به سمت پایین خم شده است
در اینجا مثالی از یک کانال نزولی عریض داریم این چارت هفتگی یورو دلار در فارکس است میتوانید شمع های صعودی قبلی را ببینید در اینجا هم دوباره شکل گرفته. همچنین کف و سقف های پایین تری در حال شکلگیری هستند.
گاهی اوقات نمی توانیم تشخیص بدهیم که آیا بازار در یک روند عریض است یا در دامنه معاملاتی است. و اکثر کانالهای ضعیف یا عریض همانند دامنه معاملاتی هستند. اکثر اوقات بازار هم در کانال است و هم در دامنه معاملاتی است پس بازار در حال تغییر از دامنه معاملاتی به کانال است
وقتی بازار سقف ها و کف های بالاتر شکل دهد آنگاه کانال صعودی یا روند صعودی در حال شکل گیری است و بازار در حال خروج از دامنه معاملاتی و ورود به روند است اگر در درون دامنه معاملاتی سقف ها و کف های پایینتر شکل بگیرند آنگاه بازار در حال ورود به کانال نزولی یا روند نزولی است و از بازار در حال خروج از دامنه معاملاتی و ورود به روند است.
برای مثال ممکن است به این چارت نگاه کنید و بگویید که این یک دامنه معاملاتی است اما چه نکته دیگری از این چارت متوجه شدهاید؟ این سقف، این یکی و این یکی سقف را ببینید سقف های پایینتری در حال شکلگیری هستند. (این کف و این کف را ببینید کف های پایینتری در حال شکلگیری هستند). ممکن است بگویید که در اینجا سقف ها بالاتر شکل گرفتند که درست است و در اینجا هم کفها بالاتر هستند پس ممکن است بگویید که این یک روند صعودی است اما (از این نقطه به بعد ما در یک کانال نزولی هستیم). درست است که در دامنه معاملاتی هستیم، اما ممکن است نقطه شروع کانال نزولی هم باشد.
بعدش چنین اتفاقی افتاد یک شکست نزولی قوی رخ داده است یک کف پایین تر هم شکل گرفته و سپس تا انتهای روز روند وارد یک کانال پارابولیک شده است. پس در درون دامنه معاملات کف و سقف های پایین تری شکل گرفته است و بعد شکست نزولی رخ داده که به کانال نزولی تبدیل شده است که در ابتدا یک کانال عریض بوده و بعد از شکست نزولی قوی یک کانال پارابولیک باریک تبدیل شده است.
در اینجا چه می بینید واضح است که یک دامنه معاملاتی داریم اما یک کف بالاتر داریم شاید باز هم یک کف بالاتر داشته باشیم سقف بالاتر داریم یک سقف بالاتر دیگر هم داریم که احتمالاً در حال تغییر به سمت یک روند صعودی است بنابراین یک دامنه معاملاتی داریم که احتمالاً بخشی از یک روند صعودی است.
در این جا یک شکست صعودی داریم که بعد از آن حرکت صعودی ادامه پیدا کرده است یعنی شمع شکست صعودی است و شمع بعدی هم بدنه سفید دارد پس یک دامنه معاملاتی داریم که نقطه شروع روند صعودی نیز هست و حالا در حال شکست هستیم و ممکن است به جای یک کانال صعودی یک روند صعودی قوی داشته باشیم.
بعدش چنین اتفاقی افتاد یک شکست صعودی قوی رخ داده است پس به جا یه اینکه یک کانال داشته باشیم یک روند صعودی قوی یا اسپایک داریم.
کانال ضعیف یا دامنه معاملاتی؟
وقتی کانال ضعیفی داریم که بیشتر مواقع اصلاحی است و سوئینگ های بزرگی دارد آنگاه این نوع کانال، دامنه معاملاتی نیز است و فرقی ندارد که به آن کانال ضعیف یا دامنه معاملاتی بگویید با هر دو یکسان رفتار میکنید و هر دو یکسان معامله می کنید یعنی در کف می خرید در سقف می فروشد و اسکلپ می کنید.
در اینجا مثالی داریم که کل صفحه در دامنه معاملاتی است همانطور که میبینید در درون کانال هم هست و مجموعهای از سقف ها و کف های پایین تر را شکل می دهد فرقی ندارد که به آن کانال ضعیف یا دامنه معاملاتی بگوییم هر دو را به یک صورت معامله میکنیم یعنی در کف میخریم و در سقف میفروشیم و اسکلپ میکنیم
در اینجا چند نمونه از انواع دیگر کانال را داریم هر وقت بتوانید دوخط رسم کنید یعنی کانال دارید.
در اینجا دو خط همگرا شدهاند یعنی به هم نزدیک شده اند و یک گوه افزایشی است در اینجا خطوط موازی داریم که این رایجترین نوع کانال است که اکثر افراد آن را در نظر می گیرند در اینجا دو خط داریم که به هم نزدیک شده اند یعنی دو خط همگرا هستند و یک مثلث داریم تمام اینها انواع مختلف کانال هستند.
در اینجا دو خط داریم که پرایس اکشن را در خود جای دادهاند و این دو خط از هم جدا شده اند و این یک مثلث باز شونده است در این جا روند نزولی داریم و کف مثلث باز شونده واگرا شده است و بعد به یک حرکت صعودی شکل گرفته است در جلسات بعدی در این مورد صحبت می کنم اما در مثلث افزایشی کف ها همیشه پایینتر شکل گرفته که سیگنال قوی برای خرید است.
بازار همیشه یک کانال دیگر در درون کانال موجود شکل میدهد که این کانال ها می توانند در جهت مخالف باشند. در اینجا یک کانال صعودی بزرگ داریم که در درون آن پولبک زده شده که پولبک ها در قالب روند نزولی هستند. که در اینجا در قالب کانال نزولی شکل گرفته اند. در درون این کانال نزولی هم یک حرکت صعودی داریم این حرکت صعودی در درون کانال نزولی جای گرفته است پس یک روند صعودی در درون روند نزولی شکل گرفته است و هر دوی این ها در درون یک روند صعودی بزرگتر قرار دارند پس بازار همزمان در چند کانال قرار دارد.
چگونه کانال را رسم کنیم؟ اول خطوط قرمز را بررسی می کنیم به محض اینکه دو نقطه پیدا کردید می توانید یک خط رسم کنید پس میتوانید این خط را رسم کنید و بعد می توانید یک خط موازی با این خط رسم کنید و آن را در طرف دیگر یا همان سوئینگ سقف قرار دهید، بگونه ای که تمام قیمت ها را در بر گیرند. پس این خط روند کانال است که در این حالت به دنبال شکست در جهت بالا هستید که بعدش برگردد و بفروشید. همچنین میتوانید سوئینگ سقف در بالای کانال را به هم وصل کنید تا سقف کانال را رسم کنید. پس در اینجا و اینجا سوئینگ سقف داریم که میتوانید آنها را به هم وصل کنید و یک خط بکشید این خط نیز یک کانال را شکل میدهد فرقی ندارد کدام را انجام می دهید از هر کدام که بهتر است استفاده کنید وقتی قیمت ها به این خطوط نزدیک می شوند می توانید ببینید که چگونه رفتار می کنند و اگر یک استاپ خوب در نزدیکی سقف ببینید آنگاه می فروشید
در اینجا هم برای رسم خطوط قرمز از کف ها و سقف ها استفاده شده است یعنی در بالا کف ها را به هم وصل کرده و در پایین هم کف ها را به هم وصل کردیم و در این پایین یک کف جدید شکل گرفته پس می توانیم یک کانال جدید رسم کنید خطوط آبی رنگ موازی هستند یک خط دیگر در بالا می کشید و آن را در سوئینگ کف قرار می دهید و بدین ترتیب وقتی بازار به این خط می رسد دقت کنید که چگونه رفتار می کند خطوط قرمز رنگ با استفاده از سقف ها و کف ها رسم شده اند خطوط آبی رنگ هم به موازات خطوط قرمز رنگ رسم شده اند پس در اینجا یک خط بین دو سقف رسم کردهایم و بعد یک خط موازی رسم کرده و آن را به سمت دیگر میبریم همانطور که می بینید بازار کمی از این خط عبور کرده و بعد در جهت بالا برگشته است پس در شکست ناکام که در سقف و کف کانال شکل میگیرد باید به دنبال نقاط برگشت بگردیم.
هر شکستی در زیر کانال صعودی این امکان را به شما می دهد که یک خط جدید رسم کنید پس در اینجا این خط آبی را داریم سپس بازار کف آن را شکسته و بعد رفته است بالا، حال میتوانیم با استفاده از کف جدید یک کانال دیگر رسم کنیم وقتی این دو خط آبی را با هم مقایسه می کنید چه میبینید؟ می بینیم که شیب خط دوم کمتر است. بازار کف آن را شکسته وخط دیگری رسم میکنیم دوباره کف را می شکند دوباره یک خط دیگر رسم میکنیم سپس کف را میشکند و وقتی بازار بالا میرود خط دیگری در کف جدید رسم می کنیم و از این خطوط آبی چه چیزی متوجه می شوید؟ شیب خطوط در حال کم شدن است و همینطور عرض کانال هم بیشتر و بیشتر میشود و این فرایند تکاملی برای یک کانال است یعنی هر دفعه سطح کانال شکسته می شود و خطوط جدید با شیب کمتر رسم می شوند سپس کانال عریض می شود تا اینکه در نهایت به دامنه معاملاتی تبدیل می شود از یک نقطه به بعد می توانید کانال هایی در جهت مخالف رسم کنید و این یعنی فروشندگان در حال به دست آوردن قدرت هستند.
گاهی اوقات خطوط پایین تر را به چند حالت می توان رسم کرد برای مثال در اینجا یک خط روند بین این سقف ها رسم کرده اید یا حتی این خط آبیرنگ. حالا از خودتان می پرسید که کف کانال کجاست؟ اگر بازار به سمت پایین برگردد انتظار داریم که به کف کانال برخورد کند اما چند تا کف دارید در اینجا اولین کف را داریم که شکسته شده است بعد کمی بالا رفته و بعد دوباره برگشته و بعد اینجا می توانید خط روند موازی با خط بالایی رسم کنید این خط را هم شکسته پس باید به دنبال یک طرف دیگر بگردیم این خط را در نظر می گیرید و یک خط موازی با آن رسمی کنید و آن را بر روی سوئینگ کف قرار می دهید این یک کف احتمالی برای کانال است که بازار آن را شکسته است بعد بازار کمی افزایش یافته و بعد دوباره برگشته. سپس یک خط موازی با این خط رسم می کنیم و آن را بر روی کف جدید قرار می دهیم پس شاید این کف کانال است و بتواند پرایس اکشن را در خود جای دهد که در نهایت چنین اتفاقی هم افتاد.
در این چارت ریزش بازار در سال ۱۹۸۷ و 2009 - 2008 را داریم در این پنجره کوچکتر بر روی ریزش ۱۹۸۷ زوم شده است ببینید ریزش در کجا پایان یافته است دقیقاً بر روی خط روند ماهانه به پایان رسیده پس در اینجا یک کانال هست هر وقت بازار یک حرکت بزرگ انجام می دهد این حرکت در نهایت بر روی یک خط روند به پایان میرسد در اینجا هم ریزش بازار در سال 2008 و 2009 را داریم اگر کف ۱۹۸۷ و کف 2008 را به هم وصل کنیم و یک خط روند رسم کنیم میبینیم که ریزش 2008 کمی از این خط روند پایین تر رفته و بعد با شدت زیادی برگشته است حالا به اینجا نگاه کنید از این سوئینگ کف می توانیم یک خط روند دیگر هم به کف ۱۹۸۷ وصل کنیم که به این خط نرسیده ایم پس این خط مانند یک آهنربا عمل می کند که بازار را به سمت خود کشانده است. در این لحظه ممکن است محتمل به نظر نیاید، اما باید به خاطر بسپارید که کف های مهمی دارید، کف در سال ۱۹۸۷ را داریم که میتواند خطوط روند مهمی را ایجاد کند بازار ممکن است پایین بیاید و این خط روند پایینی را تست کند.
چرا معامله با کانال دشوار است؟ چون نااطمینانی خیلی زیاد است و گاهی اوقات بازدهی نسبتا کم است و اینکه کانال ها همیشه در تلاش برای برگشت هستند گاهی اوقات روند سریع پیش میرود و شکست در جهت غلط رخ می دهد برای مثال یک کانال صعودی داریم و بعد یک شکست صعودی شکل میگیرد یا شکست نزولی در کانال نزولی رخ میدهد و به یک روند قوی تبدیل میشود.
به نظرم این چارت اپل خیلی جالب است یک خط روند در زیر دارید می توانید به موازات آن یک خط آبی رسم کنید همان طور که میبینید از سقف کانال عبور کرده و یک روند قوی شکل داده است وقتی یک خط روند دیگر رسم می کنیم و آن را تا سال ۲۰۰۷ ادامه میدهیم میبینیم که بازار دقیقاً به این خط برخورد کرده و بعد پولبک زده است الان بازار در بالای سقف کانال است به نظرم احتمال خیلی زیادی وجود دارد که برای یک یا دو سال آینده از این سقف عبور کنیم و بعد به کف کانال برسیم کانال صعودی است و بازار ممکن است به ۵۵۰ یا ۶۰۰ برسد اما به نظرم اپل به این سقف برمیگردد یا حداقل حرکت صعودی تمام میشود و به دامنه معاملاتی تبدیل می شود.
این یک الگوی پله کاهشی است در جلسه مربوط به معامله گری در این مورد صحبت خواهم کرد در اینجا یک کانال داریم خطوط را رسم کرده ام اما ببینید چه چیزی شکل گرفته است. این جعبه صورتی از نقطه شکست در اینجا شروع شده و تا شکسته شدن کف بعدی ادامه پیدا کرده است. (پس این جعبه صورتی ارتفاع بین دو نقطه شکست را اندازه میگیرد جعبه بعدی ارتفاع شکست بعدی را نشان میدهد) همانطور که می بینید این جعبه ها در حال کوچک شدن هستند و این یعنی فروشندگان در حال از دست دادن مومنتوم هستند و میتوانیم با توجه به کوچک شدن این پله ها معامله کنیم می بینید که نقاط شکست در حال کاهش هستند این مبحث را در قسمت مربوط به نحوه معامله با کانال نزولی بررسی خواهم کرد.
میتوانید در روند نزولی یک کانال صعودی ضعیف داشته باشید یک روند نزولی داریم این کانال خیلی ضعیف است و روند صعودی قوی نیست اما ببینید بعدش چه اتفاقی افتاده که یک روند صعودی خوب داریم ببینید در اینجا چه اتفاقی افتاده، در اینجا از کف شمع قبلی پایین تر قرار گرفته ایم و سایه ها هم بزرگ شده اند. از کف این شمع پایین تر رفتیم و سایه هم داریم دوباره از سایه این شمع پایینتر رفته این و یک سایه بزرگ داریم. یک سایه بزرگ هم در اینجا داریم از کف این شمع هم پایینتر رفتیم و یک سایه بزرگ داریم از این هم پایین تر رفتیم و بعد سایه بزرگ داریم اگر به خاطر داشته باشیم در مورد فشار خرید صحبت کردهام و گفتم (نشان دهنده این است که خریداران در حال به دست آوردن کنترل بازار هستند) که در اینجا این سایه ها به ما می گویند که فشار خرید در حال افزایش است یعنی خریداران در زیر کف شمع قبلی در حال خرید هستند پس معاملهگران در پرچم نزولی خارج نمیشوند بلکه این سایه ها و شمع های صعودی را می بینند چند شمع صعودی خوب داریم در اینجا و اینجا شمع صعودی داریم پس شاید قرار است که بازار افزایش یابد پس معامله گران به جای اینکه در کف شمع قبلی بفروشند سفارش محدود را در کف قبلی قرار میدهند تا بخرند و منتظر هستند که قیمت ها بالاتر برود.
جلسات مربوط به کانال به پایان رسید.
حالا که دوره بینظیر پرایس اکشن استاد البروکس رو پشت سر گذاشتید و با ابزارهایی مثل تحلیل کانالها و دامنههای معاملاتی مسلح شدید، وقتشه یه قدم بزرگتر بردارید: امنیت داراییهاتون!
همونطور که البروکس بهمون یاد داد چطور با دقت و استراتژی بازار رو رام کنیم و سودهای ارزشمند به دست بیاریم، حفظ این سودها هم نیاز به یه استراتژی هوشمندانه داره.
اینجا دقیقاً جاییه که ایران سیفپل وارد میشه دروازهای به امنیت و دانش در دنیای دیجیتال. واحد آموزش ایران سیفپل، که این دوره فوقالعاده رو بهصورت رایگان در اختیارتون گذاشته، با بیش از ۲۰۰ مقاله تخصصی و محتوای بهروز، مثل یه مربی دلسوز کنار شماست تا نهتنها معاملهگر بهتری بشید، بلکه داراییهاتون رو هم مثل یه گنج واقعی محافظت کنید.
اگه از این دوره لذت بردید و تشنه یادگیری بیشتر هستید، یه پیشنهاد طلایی براتون داریم: مقاله جذاب "چرا و چه کیف پول سختافزاری بخریم؟" توی سایت ایران سیفپل (اینجا کلیک کنید). این مقاله مثل یه نقشه راه عمل میکنه برای کسایی که میخوان سودهای معاملاتیشون رو از گزند تهدیدات دیجیتال در امان نگه دارن.
با زبانی ساده و گیرا توضیح میده که چرا یه معاملهگر حرفهای به کیف پول سختافزاری مثل SafePal S1 یا کیف پول سخت افزاری Safepal S1 Pro 2025 نیاز داره مخصوصاً ما ایرانیها که با چالش تحریمها روبهرو هستیم. توی این مقاله میخونید که چه برندی (سیفپل، لجر یا ترزور) برای نیازهای شما مناسبه، اگه دستگاهتون گم بشه یا خراب بشه چی میشه، و چطور میتونید با خیال راحت داراییهاتون رو بازیابی کنید. از تاریخچه کیف پولهای دیجیتال گرفته تا نکات امنیتی پیشرفته، این مقاله یه راهنمای کامله که بهتون یاد میده چطور مثل یه حرفهای هم معامله کنید و هم سرمایهتون رو ایمن نگه دارید.
دقیقاً مثل پرایس اکشن که ریسک بازار رو مدیریت میکنه، این مقاله بهتون نشون میده چطور ریسک از دست دادن داراییتون رو به صفر برسونید. حتماً به سایت ایران سیفپل سر بزنید و این گنجینه دانش رو از دست ندید موفقیتتون توی بازارهای مالی با امنیت کامل تکمیل میشه!
چرا ایران سیفپل؟
ایران سیفپل فقط یه اسم نیست؛ یه تعهد به شماست. بهعنوان اولین و تنها نماینده رسمی کیفپولهای سختافزاری سیفپل توی ایران و کویت، با تیمی از متخصصین بلاکچین و امنیت دیجیتال، داراییهاتون رو با محصولاتی مثل سیفپل و خدمات پس از فروش مادامالعمر تضمین میکنه. واحد آموزشش هم که شاهکاریه از دوره رایگان البروکس گرفته تا مشاوره تخصصی برای بازیابی داراییها، همهچیز برای موفقیت شما آمادهست. از ۱۳۹۹ که با ایدهپردازی احسان کرمی شروع کرد تا امروز که توی کشورهای فارسیزبان یه مرجع قابل اعتماده، ایران سیفپل همراه شماست تا توی این سفر پرهیجان، هم دانشتون رو بالا ببرید و هم خیالتون از داراییهاتون راحت باشه.
دیدگاهها (0)